Over mij

Ans-Lamers-Lighthouse-Quilting

Ik ben Ans Lamers, geboren in 1958 in Hengelo en woon nu in Almelo. Ik werk alweer een aantal jaren bij Bouwschool Twente in het Techniekhuis Twente in Hengelo. Daarvoor heb ik 30 jaar gewerkt bij de Elektrotechnische Groothandel en 7 jaar bij een installatiebedrijf.

Vanaf mijn jeugd ben ik al aan het handwerken. Haken, breien, borduren, kleding maken.

Het Patchwork en Quilten doe ik nu 20 jaar, maar dat zeg ik al een paar jaar, dus het kan een aantal jaartjes meer zijn.

Jaren geleden heb ik me laten overhalen om een basisworkshop te volgen van 5 lessen. Het heeft enige overredingskracht gekost, want ik zag er helemaal het nut niet van in, eerst al die lapjes versnijden, dan weer aan elkaar naaien. Het is net voetballen, als je de bal hebt, schop je hem weg. Maar ik dacht: “doe maar, 5 lessen is te overzien en heb ik een leuk kussentje”. Dat liep even anders. We leerden allerlei patronen te tekenen en 5 lessen en 10 weken verder had ik de top van een 1-persoons quilt in elkaar zitten. Het “Quiltvirus” sloeg toe en is niet nooit meer weggegaan.

Zo af en toe heb ik een workshop gevolgd, maar het meeste heb ik mezelf aangeleerd, door de vele boeken en tijdschriften. In de loop der jaren is het kleurgebruik veranderd, maar ook de techniek. Ik ben traditioneel begonnen en hoewel ik dat nog leuk vind, evenals zoveel andere technieken, heeft de laatste jaren mijn allergrootste voorkeur fusible applique. Een applicatietechniek waarbij je de onderdelen van stof plakt op een ondergrond en appliqueert met de naaimachine. Een schilderij maar dan van stof. Dat is heel fascinerend, je kunt aan de hand van een bestaand patroon, en foto of tekening aan de slag gaan, maar je kunt ook je eigen fantasie er op los laten.

Lighthouse-Quilting-quilt-voorbeeld2